DICŢIONARUL TEOLOGILOR ROMĀNI

* * *

Ų  CHESARIE, EPISCOP DE RAMNIC

Episcop de Ramnic

 

 

CHESARIE, episcop la Rāmnic. 

 

N. c. 1720, īn Bucureşti, īn familia Halepliu, probabil originară din Alepul Siriei, decedat la  9 ian. 1780, īn Rāmnicu Vālcea. 

 

Studii la Şcoala domnească din Bucureştii. După ce a  fost tuns īn monahism, ajunge eclesiarh la catedrala mitropolitană şi protosinghel al Mitropoliei.  Acum a tradus şi tipărit Iucrarea lui Simion al Tesalonicului Voroavă de īntrebări şi răspunsuri (Bucureşti, 1765),  īn 1770 a făcut parte din delegaţia condusă de mitropolitul Grigorie II care a plecat la Petersburg, pentru a cere sprijinul ţarinei Ecaterina a II-a.  Locţiitor de episcop la Rāmnic (c. dec. 1771 - dec. 1773), apoi

Episcop eparhiot (ales 26 dec. 1773, hirotonit 12 ian. 1774), unde a păstorit pānă la moarte. 

 

Ų      Ca episcop a īnfiinţat o şcoală īn Bucureşti, alta īn Craiova, a refăcut tiparniţa de la Rāmnic, īn care a imprimat peste zece cărţi romāneşti:

Ų      Octoihul (1776),

Ų      Triodul (1777),  

Ų      Ceaslovull (1779),

Ų      Mineiele pe oct.- mart. (1776 - 1779), tipărite pentru prima data īn romāne:te, după vechea traducere a episcopului Damaschin, revăzută acum de un grup de cărturari (mitropolitul Grigorie II, episcopul Chesarie, viitorul episcop Filaret, monahul Rafail de la Hurezi, ierodiaconul Anatolie de la Episcopie, lordan Capadocianul gramaticul),  

Ų      Prezintă un mare interes prefeţele celor şase Mineie, scrise de episcop, īn care se ocupă de originea romāne a poporului şi a limbii romāne, de continuitatea noastră īn teritoriul fostei Dacii.

 

Ų      Mineiele au contribuit la progresul limbii literare romāne, prin ele au intrat īn limba noastră o serie de neologisme, de origine greacă şi latină.

 


Apăsaţi pe litera corespunzătoare, de mai jos, pentru o căutare alfabetică:

 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z]


HOME